7- زعفران زاگرسی :
ارتفاع این گیاه 10 سانتی متر .گلهای آن دارای رنگهای متنوع از سفید تا آبی سوسنی پررنگ می باشد و معمولا در سطح خود رگه هایی به رنگ ارغوانی تیره تر داشته و قاعده داخل آنها به رنگ سفید تا زرد دیده میشود. گلها 3-1 عدد در پایین ظاهر میشوند. برگها گاهی همزمان با گلدهی ظاهر شده و 4-3 عدد میباشند.
پراکنش : غرب آذربایجان بین خوی و جلفا، شیرکوه ارومیه بین خوانسار و. اصفهان، خرم اباد، ملایر، اراک، سفید دشت در ارتفاعات بین 3500 و 1200 می روید.
8- زعفران گیلان :
گلهای پاییزی منفرد و لوله گلپوش 4-3 سانتی متر طول دارد . برگها در فصل پاییز بعد از گلدهی ظاهر می شوند.
پراکنش : در غرب آذربایجان بین راه خلخال به اسالم در انتهای جنگل و در ارتفاعات 2400 متری مشاهده شده است. این گیاه اندمیک است.
9- زعفران کوهستانی الاتاویکوس:
محل رویش شرق دریای خزر در منظقه بین تاشکند و کوههای تین شان در غرب جمهوری خلق چین و در مناطق کوهستانی پوشیده از برف در ارتفاعات 2300-1800 متری.
10- زعفران کوهستانی کرل کوی ای:
محل رویش شمال شرق ایران ،فیض آباد افغانستان، چترال پاکستان و تاشکند.
11- زعفران خوراکی :
که در مناطق مختلف ایران کشت می شود
پزشکی
ترکیبات شیمیایی:
زعفران دارای مواد چرب ، املاح معدنی ، موسیلاژ و اسانس های فراوان می باشد .رنگ زعفران مربوط به ماده ای بنام کروسین است که در آن وجود دارد پیاز زعفران سمی است و مصرف یبش از حد آن برای حیوانات کشنده است .
خواص داروئی:
زعفران از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . مهمترین خاصیت زعفران که از قدیم الایام از آن استفاده می شده است درمان افسردگی می باشد . این خاصیت مهم حتی در شعر شاعران نیز انعکاس یافته است.
شاهد آن شعر خاقانی است که می گوید:
گر کسی را زعفران شاید فزاید گو فزای ***
چون تو با غم خو گرفتی زعفران کس مخور